Jo pullosta näkee, että tämä talvinen Ammuu-olut on pantu Malmgårdin panimossa Pernajassa. Tuottajaksi mainitaan kuitenkin Humalove eli puulaaki, jonka nimi on harsittu kokoon rakkaudesta humalaan. Kyseessä on pienpanimobuumin myötä yleistynyt ja yleistyvä ilmiö, kiertolais- eli mustalaispanimo. Panimo, joka laatii reseptit ja vuokraa joltain jo olemassa olevalta panimolta laitteet ja panemisen ammattitaidon. Virastosuomi käyttää tässä ilmaisua sopimusvalmistaja.
Sanottakoon heti, että en itse näitä kiertolaisia oikeina panimoina pidä, mutta en ota kovin jyrkkää kantaa, kun en näitten panimoitten prosesseja hyvin tunne. Itsellisyys kai riippuu siitä, miten iso kiertolaisen panostus on. Onko sillä oma toiminimi, omat luvat, omat varastointi- ja logistiikkasysteemit ja tapahtuuko itse oluen valmistus itsenäisesti, vain sen kiinteän panimon laitteita käyttäen. Luulen, että tässä on paljon erilaisia panostuksen asteita. Sen voin sanoa, että kun Turun Oluen-Ystäväin Seura hiljan tilasi Radbrew-panimolta jouluoluen kolmen lauseen raamituksen nojalla, siitä ei tullut kiertolaispanimoa.
Sitten tähän Humaloven Winter Moohon, Se on 7-prosenttinen viinakauppatuote, jota valmistaja nimittää milk stoutiksi. Koska oluella ei kuitenkaan ole maidon kanssa mitään tekemistä, kutsutaan sitä yleisemmin sweet stoutiksi. Se on tuhteja dry stouteja makeampi, vähemmän paahteinen, kahvinen, kermainen. Kohtalaisesti tämä Humaloven/Malmgårdin tuote määritelmiä vastaa – muutenkin kuin lehmäisillä assosiaatioilla leikkiessään. Sen tuoksussa on tosin palaneisuutta ja oluen väri on lähes noenmusta, mutta nenässä tuntuu myös kaakaon aromeja.
Oluen maku on paksu, suklainen ja kevyesti siirappisen ja vaniljaisen makea. Kevyt katkeruus jää makeiden makujen alle. Olut on ihan hauska makustelujuoma, joka helposti antautuu kuhertelemaan suklaisten jälkiruokien kanssa. Tosin aika pienin kerta-annoksin.
Vastaa