Suomalainen Markku-liitto täytti kesällä 20 vuotta. Tapahtunutta juhlitaan ensi viikonlopulla Porin Yyterissä. Juhlan kunniaksi on porilainen Beer Hunter pannut Söör-oluen ja Liedon Lihakaupassa valmistettiin juhlamakkara Söörwursti. Söörwursti on vanhan kaavan mukainen A-luokan makkara, jonka lihapitoisuus on 73 % ja rasvaa siinä on sopivasti 23 %. Luonnonsuolen sisään on topattu seos, jossa on suomalaista sian- ja naudanlihaa, palvikinkkua ja koko joukko muita makkaralle tärkeitä aineosia.
Söörwurstista sai enmsimmäisenä idean Markku-liiton rivijäsen Markku Hautala poikettuaan Liedon lihakaupan Kaarinan myymälässä. Idea otti tulta liiton johdossa ja makkaran toteutus delegoitiin ikimarkku, söörmestari Markku Haapiolle, jolla on tilillään peräti kolme makkarakirjaa ja vuodelta 2002 peräisin oleva Makkaraklubin makkaramestarin arvo.
Makkaraa alettiin suunnitella Liedon lihakaupan toimitusjohtaja Kalle Partasen ja makkarantekijä Sari Rantasen kanssa. Näytteitä makustelivat lisäksi ikimarkku Markku Sandell ja söörmarkku Markku Robert Sandell. Lopukasi päädyttiin lihaisaan, melko perusmakuiseen grilleriin, jossa on sopivasti potkua ja bonuksena palvikinkkua.
Kaikkiaan Söörwurstia valmistettiin vajaa 100 kiloa eli 300 kpl 300 gramman painoisia kolme makkaran pakkauksia. Makkarat matkasivat Poriin söörmarkku, söörmestari Markku Vermolan asuntoautossa.
Söörwurstin viralliset ainesosat: suomalainen sian-ja naudanliha, vesi, palvikinkku, suola, mausteseos,(sinappi, valkosipuli, aromivahvenne (E621), tomaattijauhe, kananmunajauhe, sakeuttamisaine (E412), kasviproteiini (soijajauhe), hapettumisenestoaine (E330), säilöntäaine (E202, E211) ja aromi; korianteri) tomaatti, chili, stabilointiaine (E450), säilöntäaine (E250)
Vastaa