Juu, juustosta löytyy

Herkkusuu.fi-sivusto on osannut kaivella esiin Amerikan ihmemaan Michiganissa toimivan  mediayhtiö KCCI:n tekaiseman uutisen, jonka se on poiminut paikallisen yliopiston tutkimussaavutuksista. Niiden mukaan juustolla on sama vaikutus ihmisen aivoihin kuin heroiinilla. Hiphuraa, juustokauppaan siis ja nuppi turvoksiin? 

imagesJuu, sen verran uutisessa on siteeksi perää, että juuston ja maidon sisältämä kaseiini-proteiini ilmeisesti vaikuttaa addiktoivasti aivojen mielihyväreseptoreihin. Maidossa vaikutus ei tunnu, koska siinä kaseiini on liian pieninä pitoisuuksina. Mutta kun juustonteossa maito konsentroidaan niin, että 10-15 litrasta maitoa syntyy kilo juustoa, lopputulos on lähes pelkkää kaseiinia ja rasvaa. Ja saattavatpa nämä aivojen reseptoreja havaittavastikin kutitella ja vapautella elimistöön endorfiineja. Michiganin yliopiston päätelmää tukee se, että kun tutkittiin, mitkä ruoat addiktoivat koehenkilöitä eniten, kärkeen nousi pizza. Ja siinähän on juustoa m.o.t.

Mutta että heroiinin veroista? Eipä juuri näy puistoissa juustoa napsivia narkkiksia eikä poliisin ratsioissa löydy hipparien reiveistä isompia eriä camemberia tai cheddaria. Eikä tarvitse emmentalia Stokkan Herkusta tiskin alta ostaa. Joku koiranleuka jo ehti epäillä, että kyseessä on vahvempiin huumeisiin johtava väylä, oikea Juustoporttiteoria. Niinkuin onkin. Ainakin siinä mielessä, että kaseiinin kaltaiset herkut lipovat samoja hyvänmielen reseptoreja ja vapauttelevat endorfiineja kuin mikä tahansa muu nautintoaine, suklaasta nikotiinin kautta opiaatteihin. Kyse on kuitenkin mittasuhteista. Jos vertaa juuston addiktoivuutta heroiiniin, on se erään arvioijan mukaan sama, jos laittaisi paukkupommin ja ydinaseen samalla viivalle; räjähtäähän nekin molemmat, ihan sama..

Speak Your Mind

*